Orkanvind ställer till det i den Allsvenska hierarkin

En orkanvind sveper in över Sverige när sommar blir höst. Inga vädergubbar- eller tanter har emellertid kunnat förutse den röra den ska ställa till. Det är HIF som är pånyttfödda under Stuart Baxters ledning som ställer till det i det i den allsvenska hierarkin. Efter en övertygande 3-2 seger mot IFK Göteborg parkerar HIF på en tredjeplats.

HIF dikterade tempot redan från början och sedan Stuart Baxters ankomst till klubben är det inget överraskande att ett intensivt HIF-tempo också ger resultat. Det första målet kom i minut 19 då Fredrik Svanbäck dubblar sin allsvenska målskörd när han i straffområdet trycker dit en retur. Babis Stefanidis träffade stolpen och Svanbäck har att bara lägga bollen i nätmaskorna bakom en disorienterad Bengt Andersson. Som många gånger förut är det ett samarbete mellan firma Larsson-Shelton som leder fram till ledningsmålet.

Sju minuter senare kändes det som att det var dags igen. Henrik Larsson hittar som det sig bör en ren Luton Shelton när han slår bollen över huvudet på sig själv. Den jamaicanska speedkulan fri med målvakten ska betyda mål, men Bengt Andersson visar än en gång att han ännu inte är för gammal. Han får jobba mycket i den första halvleken då HIF-anfallen duggar tätt. Luton Shelton hittar Fredrik Svanbäck med en crossboll och Mini når fram till Henrik Larsson med en nick som på förhand inte ska betyda särskilt mycket eftersom Larsson är nere vid kortlinjen med bollen. Han har dock snurrat upp försvarsspelare nere vid Olympias kortlinjer förut och den här gången heter den ofrivillige åskådaren Mattias Bjärsmyr. Från en till och med i TV-spelens värld snäv vinkel lyckas ändå mirakelmannen Henrik Larsson träffa stolpen. 2-0 skulle inte hänga i luften länge till. I den 32:e minuten gör Babis Stefanidis en ”Babis”. Från höger viker han in och med vänstern hittar han rätt i målburen. Den här gången sitter inte bollen i nättaket men för all del i mål. Trean skulle också komma innan halvlekens slut när Henrik Larsson gör sitt sjätte allsvenska mål sedan han kom tillbaka till Sverige. Det är en underbar lobb från vänster som tar sig över en försvarande göteborgsspelare. Bengt Andersson var sedan länge bortspelad av Luton Shelton som var den man som hittade Larsson. Åter igen var Babis Stefanidis inblandad i målet när han hittade Shelton med sin höger.

Darriga övertidsminuter

Det blev som väntat en avslagen andra halvlek, åtminstone till att börja med. HIF slog av på tempot och vaktade i första hand sin 3-0 ledning, medan IFK Göteborg hopplöst försökte komma genom för en reducering. Chanser började man att få efter hand som halvleken led och Daniel Andersson fick vid flera tillfällen visa varför han var bäste Andersson idag. Ofta var det till Stefan Selakovics förtret.

I den 65:e minuten får McDonald Mariga sitt nionde gula för året och sitt andra gula för kvällen och HIF reduceras till tio man. Under applåder går en besviken Mariga av plan. Hemmapubliken på Olympia var med 25 minuter kvar säkra på de tre poängen. Det såg glasklart ut i synnerhet som göteborgarna trots en man mer mest såg ut att hänga med huvudena. Men 3-1 kom billigt när Stefan Selakovic slutligen fick näta i den 89:e, och 3-2 kom i den 92:e minuten efter en något tveksam satsning av Daniel Andersson. Med Babis Stefanidis maskning på mittplan och det sena bytet av den samma lade domare Stefan Johannesson till ytterligare tid på de tre övertidsminuterna. Det handlade om trekvart sekunder, men upplevdes som minuter för hemmasupportrarna. Ett hett slut skulle dock få ett gott slut och med tre poäng klättrade HIF ytterligare i den allsvenska tabellen.

Lagändringar mot AIK

Efter landslagsuppehållet väntar AIK Solna i en viktig och avgörande match för toppstriden. Till Stuart Baxters gamla arbetsgivare får HIF komma med en reducerad trupp eftersom Andreas Granqvist – dagens gigant drog på sig sin tredje varning för säsongen och därmed är avstängd mot AIK. Något även McDonald Mariga är i och med sitt röda kort. Andreas Dahl byttes tidigt in på det centrala mittfältet i den andra halvleken, eftersom han är den naturliga ersättaren till Mariga. På sistone har han emellertid inte fått spela särskilt mycket och han såg mest vilsekommen ut de 25 minuter han spelade. Anmärkningsbart är också att lagets främste målskytt Olivier Karekezi, 8 mål inte fick en enda minut idag.

- Vi är inne på rätt väg. Vi ska fortsätta framåt men se upp så att vi inte blir påkörda av ett tåg, sade Stuart Baxter efter matchen.